Oud Hollandse spelletjes Sjoelen

25 Oud Hollandse spelletjes die van elk feest een succes maken

Oud Hollandse spelletjes zijn spelletjes die vroeger vaak gespeeld werden. Dat betekent niet dat ze saai of ouderwets zijn. Je kunt ze in sommige gevallen prima moderniseren of aanpassen aan een bepaald thema. Je kunt ze spelen met weinig mensen, dus met je eigen gezin thuis, of met een grote groep, bijvoorbeeld tijdens een bruiloft of een sportdag op school. Je hoeft er niet veel voor aan te schaffen, vaak heb je de spulletjes al in huis. In dit artikel deel ik 25 oud Hollandse spelletjes die van elk feest een succes maken. Leuk voor kinderen en volwassenen!

Oud Hollandse spelletjes voor elke gelegenheid

Voor volwassenen hebben oud Hollandse spelletjes iets nostalgisch, ze brengen je terug in de tijd. Voor kinderen zijn ze ook nog altijd leuk om te doen. De spelletjes spelen zich niet af op een scherm en vragen ook vaker om samenwerking, nadenken of lekker bewegen. Zo ben je actief bezig en doe je echt iets samen. Ik zet 25 oud Hollandse spelletjes voor je op een rij! 

25 leuke oud Hollandse spelletjes

1. Koekhappen

Wie kent koekhappen nou niet? Je rijgt een stuk ontbijtkoek aan een koordje en hangt dit koordje op. Blinddoek de deelnemers en happen maar! Degene die zijn koek het eerste op heeft is de winnaar. 

Variatietip: Geeft je kind een politiefeestje? Gebruik dan donuts!

2. Spijkerpoepen

Een lege fles, een touw en een spijker. Meer heb je niet nodig. Bind de spijker vast aan het touw en het touw rond je middel. Zorg dat de spijker zichtbaar is tussen je benen. Ga boven een lege fles hangen en probeer de spijker in de fles te krijgen zonder gebruik van je handen. 

3. Ezeltje prik

Een heel bekend spel is ezeltje prik, waarbij je geblinddoekt de staart op de juiste plek moet prikken. Dit kun je natuurlijk aan elk thema aanpassen. Is het kerst? Gebruik dan een kerstman en laat de kinderen de muts op zijn hoofd prikken. Is het pasen? Prik dan de staart op de Paashaas. Variaties bij dit spel zijn eindeloos!

4. Stoelendans

Dit is een hartstikke leuk spel voor zowel kinderen als volwassenen. Zorg dat je voldoende ruimte en stoelen hebt. Je hebt 1 stoel minder nodig dan het aantal deelnemers. Dus: heb je 8 deelnemers, dan heb je 7 stoelen nodig. Op de maat van de muziek lopen de deelnemers rond door de ruimte. Stopt de muziek? Dan moet iedereen op een stoel gaan zitten. Er is 1 iemand die niet op een stoel kan zitten, deze persoon valt af. In de volgende ronde verwijder je 1 stoel. Het spel gaat net zolang door tot er nog maar 1 stoel en 2 deelnemers over zijn. De deelnemer die dan op de stoel terecht komt is de winnaar. 

Variatietips: Heb je te weinig stoelen? Speel de stoelendans dan met kussens of plak met schilderstape vierkanten op de vloer. 

5. Ringwerpen

Steek een stok in de grond. Zorg dat je een aantal ringen hebt. Laat de deelnemers op een vooraf bepaalde afstand van de stok gaan staan. Laat ze nu 1 voor 1 de ringen gooien. Degene die de meeste ringen om de stok heeft gegooid is de winnaar. Zijn er meerdere mensen die hetzelfde aantal ringen rond de stok hebben gekregen? Laat ze dan in een volgende ronde wat meer afstand nemen van de stok om het moeilijker te maken. 

6. Blikgooien

Maak van een aantal conservenblikken een toren. Gooi de toren om met een bal. Degene die de meeste blikken heeft omgegooid is de winnaar. Meerdere winnaars? Laat ze dan in een volgende ronde van een verdere afstand opnieuw gooien. 

Variatietip: Heb je geen conservenblikken? Maak dan een toren van kartonnen of plastic bekertjes. 

7. Sjoelen

Wie kent sjoelen nou niet? Het is, denk ik, 1 van de leukste oud Hollandse spelletjes die er zijn. Een sjoelbak is hartstikke leuk om in huis te hebben. Door met houten schijven te schuiven kun je een aantal punten verdienen. Degene met de meeste punten is de winnaar. 

Variatietip: Heb je geen sjoelbak? Maak dan 4 gaten in een stuk karton en zet dit op de grond. Schrijf boven elk gat een aantal punten. Laat de deelnemers nu kleine balletjes of speelgoedauto`s in de gaten proberen te krijgen. 

8. Zaklopen

Laat deelnemers in een jute zak gaan staan. Terwijl ze de zak omhoog houden, springen ze van A naar B en strijden op deze manier tegen elkaar. Degene die het snelste over de finish is, is de winnaar. 

9. Flessenvoetbal

Een heel erg leuk spel voor in de zomer. Waterspelletjes buiten doen het altijd goed als het warm is. Vul een plastic fles met water, net zoveel flessen als deelnemers van het spel. Iedereen bewaakt zijn eigen fles, terwijl de anderen proberen deze om te trappen. Als de fles om ligt, pak je eerst de bal en zet je daarna pas je fles recht. Degene die het eerst een lege fles heeft, heeft verloren. 

10. Oud Hollandse spelletjes op het schoolplein: Annemaria Koekoek

Annemaria Koekoek is een heel erg bekend spel dat vaak op het schoolplein gespeeld werd. Je speelt dit met een groep kinderen. De groep staat aan de ene kant van het schoolplein of (als je thuis speelt) de woonkamer. 1 iemand staat met het gezicht tegen de muur en roept, snel of langzaam, “Annemaria Koekoek!” Terwijl  dit gezegd wordt, mag de groep dichter bij komen. Bij het roepen van Koekoek draait degene zich om en kijkt naar de groep die op hem/haar afkomt. Iedereen moet stokstijf blijven staan. Degene die als eerste bij de muur is, is de winnaar en mag in de nieuwe ronde Annemaria Koekoek roepen. Dit filmpje laat prima zien hoe het moet en heeft een paar leuke variaties op dit spel verzonnen!

11. Zakdoekje leggen

Een spel dat vaak op de kleuterschool gespeeld wordt is zakdoekje leggen. De kinderen zitten in een grote kring met hun handen voor de ogen en zingen het liedje. 1 kind loopt rond de groep en legt de zakdoek achter 1 van de kinderen in de groep neer. Als het liedje klaar is mag iedereen achter zich kijken. Ligt de zakdoek bij jou? Dan mag jij in de volgende ronde de zakdoek achter iemand neerleggen terwijl iedereen zingt. 

12. Stoepranden

Een bal en een stoeprand, meer heb je niet nodig. Dit spel speel je met 2 deelnemers. Vanaf de stoeprand probeer je de bal tegen de andere stoeprand aan te gooien. Lukt dit? Dan mag je in de volgende ronde een stap dichterbij de stoeprand komen staan. De ander mag je proberen af te gooien als hij of zij de bal heeft gepakt. Lukt dit, dan begin je weer vanaf de stoep. Lukt dit niet, dan mag je in de volgende ronde vanaf de plek waar je stond de bal gooien. Ben jij de eerste die de overkant haalt? Dan ben je de winnaar. Let wel op met het verkeer tijdens dit spel!

13.Knikkeren

Knikkeren blijft een leuk spel op de basisschool. Een tegel met daarin een knikkerpotje is snel gevonden en geplaatst. Knikkers zijn ook overal verkrijgbaar. Om de beurt probeer je de knikker in het potje te krijgen. Spreek van tevoren af met hoeveel knikkers je gaat spelen, bijvoorbeeld 3 of 5. Degene die als eerste zijn knikkers in het potje heeft, mag alle knikkers in het potje houden. 

14. Eierrace

Een heel leuk spel dat vaak op sportdagen op school gespeeld wordt. Alleen wordt dan gebruik gemaakt van pingpongballetjes in plaats van echte eieren. Alles wat je nodig hebt zijn lepels en eieren. Of pingpongballetjes dus. Je stopt de steel van de lepel in je mond, in de lepel zelf leg je het ei. Nu loop je een wedstrijdje van A naar B. Degene die als eerste over de finish is, is de winnaar. 

15. Kloslopen / steltlopen 

Voor kleinere kinderen is kloslopen wat makkelijker dan steltlopen. Wil je zelf aan de slag gaan, dan kun je met behulp van conservenblikjes en een touw je eigen klossen maken. 

16. Elastieken

Dit heb ik vroeger heel erg veel op het schoolplein gedaan met mijn vriendinnen: elastieken. We hadden een groot elastiek, 2 meiden gingen aan de uiteinden staan met de benen wijd in het elastiek. De derde deed er dan allerlei kunstjes mee. 

17. Springtouwen

Ook springtouwen was erg populair bij ons op school vroeger. En dan vooral allerlei variaties. Zo sprongen we met een kleiner springtouw in een groot springtouw of sprongen we met 2 of 3 touwen tegelijk. Hartstikke leuk!

18. Appelhappen

Een bak water en een aantal appels of stukken appel die erin drijven: probeer er maar eentje uit te krijgen. Ook dit is een hartstikke leuk spel voor een zomerse dag. Wil je geen appels? Dan kun je ook zakjes snoep erin leggen of iets anders wat goed tegen water kan. 

19. Pijltjes schieten met een blaaspijp

Mijn ouders waren niet altijd blij met ons als we pijltjes gingen schieten met een blaaspijp. We hadden een pvc-pijpje en maakten thuis een voorraadje pijltjes van oude kranten. Uitkijken met het schieten op mensen want de pijltjes kunnen nog best hard aankomen!

Oud Hollandse spelletjes

20. Ballonnendans

Een hilarisch spel voor jong en oud, de ballonnendans. Bind een opgeblazen ballon rond je enkel en zet een lekker muziekje op. Terwijl de muziek speelt probeer je de ballonnen van je tegenstanders kapot te trappen. Degene die als laatste met een hele ballon om de enkel rondloopt is de winnaar. 

21. Ballonnentennis

Ook leuk is ballonnentennis. Zeker tijdens de winter wil je geen echte, harde ballen in je woonkamer hebben. Een ballon is een prima alternatief!

22. Touwtje trekken

Maak twee teams. Het ene team staat aan de ene kant van het touw, het andere team aan de andere kant. In het midden van het touw bind je een zakdoek. Zet twee strepen op de grond waar de teams moeten starten. Dan is het trekken geblazen. Zodra de zakdoek over de streep gaat, heeft het team gewonnen. 

23. Hinkelen

Ik zie tegenwoordig nog op verschillende plekken ‘zomaar’ een hinkelpad. 10 tegels die ervoor zorgen dat je even hinkelend door het leven gaat. Ook dit kun je heel eenvoudig maken door met krijt cijfers op tegels te schrijven. 

24. Rolschaatsen

Tegenwoordig skeeleren meer mensen, maar rolschaatsen zijn nog steeds te koop. Er zijn zelfs in Nederlands heuse rollerdisco`s. Rolschaatsen blijft leuk om te doen. Zo kun je een rondje gaan rolschaatsen in je dorp tijdens een kinderfeestje en eindigen bij een restaurantje om een stukje taart te eten. 

25. Boter-kaas-en-eieren

Boter- kaas- en- eieren spelen we nog geregeld. In de speeltuin in ons dorp is een hartstikke grote variant neergezet. Mocht je het spel niet kennen: je tekent een raster van 9 vakjes. Je speelt dit spel met zijn tweetjes. Een van jullie kiest een bolletje, de ander het kruisje. Om de beurt zetten jullie een bolletje of kruisje in 1 van de 9 vakjes. Degene die het eerst 3 op een rij heeft is de winnaar. 

Variatietip: op stenen kun je bolletjes en kruisjes schilderen. Je kunt dit spel dan buiten spelen in de zomer. 

Hopelijk heb ik je met deze 25 oud-Hollandse spellen geïnspireerd om een goedkoop kinderfeestje of familieweekend te vullen met leuke spellen en activiteiten. Heb je aanvullingen, deel ze dan gerust!

Bekijk ook mijn e-books voor nog meer inspiratie voor kinderfeestjes!

Afbeelding van bwgroot via Pixabay

Deel dit bericht