Slaapfeestje organiseren ontbijt

Tips om een slaapfeestje te organiseren

Als kinderen ouder worden, veranderen ook hun ideeën voor feestjes. Kleuters en jonge kinderen vermaken zich nog prima met een dinofeestje of unicorn feestje. Oudere kinderen en tieners voelen meer voor een slaapfeestje. Heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? In dit artikel deel ik een aantal tips en ideeën voor een geslaagd slaapfeestje!

Slaapfeestje organiseren: hoe pak je het aan? 

Mijn kinderen wilden al redelijk vroeg een slaapfeestje organiseren. Er bleef zo nu en dan wel eens een vriendje of vriendinnetje logeren, dus het leek ze fantastisch om meerdere kinderen te laten komen. We spraken af dat dit vanaf groep 6 mocht.

De kinderen vonden het fantastisch om mee te beslissen over het verloop van zo’n slaapfeestje. Ze wilden graag beneden in de woonkamer logeren. Voor ons natuurlijk ook een goed plan, want met een aantal kinderen in huis die besluiten niet te gaan slapen, zouden wij ook een stukje nachtrust missen. Met de kinderen in de woonkamer en wij gewoon op onze slaapkamer, zouden we iets rustiger kunnen slapen. 

Luchtbedden in de woonkamer

Er pasten 4 luchtbedden naast elkaar in de woonkamer  en zo waren we dus meteen bij het aantal kinderen dat uitgenodigd mocht worden: 3 kinderen en onze jarige. Er was weinig discussie over. De gedachte aan een slaapfeestje maakte onze kinderen al enthousiast genoeg. Ik besloot mijn moeder te vragen of mijn andere 2 kinderen bij haar mochten logeren. Zo had onze jarige het rijk alleen met de gasten en hoefden we geen rekening te houden met bedtijden of de zorgen dat onze jongste slecht zou slapen.

Hoe verloopt een slaapfeestje? 

De kinderen waren om 16.00 uur welkom, vlak voor het avondeten. Zo konden ze op hun gemak hun spulletjes kwijt en hadden ze nog even de tijd om cadeautjes uit te pakken. Ik had van tevoren een appgroep aangemaakt met de ouders van de kinderen en kon zo foto`s doorsturen tijdens het feestje. Dit vonden ze allemaal erg leuk!

Tips voor eten en drinken tijdens een slaapfeestje

  • Zet pizza op de tafel of laat de kinderen hun eigen pizza maken.
  • Ga voor tafelfriet: leg een plastic tafellaken op tafel en verdeel hier de friet over. Doe hier wat sausjes en minisnacks bij en je bent klaar. Voordeel: je hebt ook geen afwas!
  • Maak pannenkoeken of poffertjes
  • Een freakshake maken is een hartstikke leuke activiteit om te doen. Achteraf kunnen de kinderen de freakshake opdrinken.

Activiteiten tijdens een slaapfeestje

Na het eten kun je een aantal activiteiten met de kinderen doen. Tijdens het slaapfeestje van onze oudste zoon organiseerden we een escape room kinderfeestje. De kinderen moesten de sleutel van de deur zien te vinden. Ik had een mand vol lekkers buiten op de tafel neergezet voor de filmavond. Voor onze dochter kozen we een aantal activiteiten uit het spa kinderfeestje e-book. Alles bij elkaar lieten we de activiteiten een anderhalf à twee uur duren. 

Tijd voor ontspanning

Na de activiteiten waren de kinderen toe aan wat rust en ontspanning. Ze trokken lekker hun pyjama`s aan en ploften allemaal op de bank neer. Samen keken ze een leuke film. 

Ook tijdens de filmavond had ik lekkers op tafel staan. Je kind is oud genoeg om te beslissen wat er op tafel moet komen. Je kunt een combinatie maken van gezonde en ongezonde snacks. Denk aan: 

  • Chips
  • Chocolade
  • Snackgroenten (wortel, paprika, komkommer)
  • Toastjes met verschillende soorten beleg
  • Eventueel nog iets warms, zoals kleine worstenbroodjes of kaasbroodjes

Een slaapfeestje organiseren: wanneer is het bedtijd? 

Tussen 11 en 12, als de film is afgelopen, geef je aan dat de kinderen zich klaar moeten gaan maken voor bed. Nog even een slokje drinken, nog even naar de WC en dan naar bed. Ik liet een lampje in de keuken en op de gang branden voor de nacht. Handig als een kind naar het toilet moet.

Natuurlijk is er nog wat gegiebel en geklets, dat is ook prima. Vaak vallen de kinderen vanzelf ergens tussen 2 en 3 in de nacht in slaap, zeker als het licht uit is. 

Ontbijt tijdens een slaapfeestje

De volgende ochtend maakte ik ze rond 10 uur wakker met een lekker uitgebreid ontbijtje. Een glaasje jus d`orange, een gekookt eitje en een paar lekkere vers afgebakken broodjes. Nadat ze gegeten hebben, kunnen de kinderen zich gaan aankleden en hun spullen opruimen. Rond 12 uur in de middag worden ze opgehaald en is het feestje afgelopen. 

Hou er rekening mee dat je eigen kind moe is na dit feestje. Plan dus geen hele drukke middag in, maar laat je kind lekker ‘chillen’ en een beetje bijkomen van alle indrukken. 

Heb jij nog leuke tips voor een slaapfeestje? Deel ze gerust! 

Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Deel dit bericht