Vrijgezellenfeest ideeën

Vrijgezellenfeest ideeën: tips voor elk budget

Voordat het huwelijk daadwerkelijk gesloten gaat worden, vieren veel mannen en vrouwen hun vrijgezellenfeest. Vroeger was het gebruikelijk dat het vrijgezellenfeest de dag voor het huwelijk plaatsvond maar tegenwoordig wordt het eigenlijk niet meer gedaan. En dat is maar goed ook, een oververmoeide bruid of bruidegom is wel het laatste wat je wil zien. Tegenwoordig wordt het vrijgezellenfeest dus gehouden in de maanden voor het huwelijk. In dit artikel geef ik je een aantal leuke vrijgezellenfeest ideeën voor verschillende budgetten. 

Vrijgezellenfeest ideeën: waar moet je rekening mee houden? 

Als je een vrijgezellenfeest organiseert is er veel om rekening mee te houden. Budget, datum, activiteiten en natuurlijk de gasten. Een hoop geregel dus. In deze blog geef ik je een heleboel praktische tips, zodat je niets over het hoofd ziet.  

 • Wie zijn de organisatoren? Traditioneelneemt de getuige het voortouw in het organiseren van het vrijgezellenfeest.Open een appgroep en nodig een aantal vrienden en familieleden van de bruid of de bruidegom uit. Twijfel je over de gasten? Vraag de bruid(egom) dan om een lijstje met namen en telefoonnummers.
 • Kies een datum voor het vrijgezellenfeest. Samen bepalen jullie een datum en een budget. Gebruik de app Datumprikker om een datum te kiezen, zodat je de opties al kunt beperken tot bijvoorbeeld 3.  Neem contact op met de partner van de vrijgezel om ook te zorgen dat de vrijgezel op die dag beschikbaar is.
 • Bepaal jullie budget. De bruid of bruidegom wordt tijdens het vrijgezellenfeest vrijgehouden van alle kosten, deze kosten tel je dus op bij het budget. Een gemiddeld bedrag voor een vrijgezellenfeest ligt rond de €75 maar je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf zou willen. Zo heb ik in mijn omgeving gehoord dat er mensen een compleet weekend weggaan en dat er een bedrag van €500 ingelegd moest worden, maar ik heb ook vrijgezellenfeesten meegemaakt waar er veel goedkopere activiteiten gedaan werden en waar je prima met €50 per persoon uitkwam. 
 • De vrijgezel staat in het zonnetje! Wat zijn de interesses van de bruid of bruidegom? Heeft deze persoon een hekel aan verkleden, dan laat hem of haar in vredesnaam niet verkleed als kuiken door een drukke stad lopen, want dat betekent dat het echt geen leuke vrijgezellendag gaat worden. Is de vrijgezel juist gek op knutselen en loopt hij of zij niet warm voor fysiek zwaardere activiteiten? Ga dan geen klimparcours doen. Kortom: wat past bij de bruid/bruidegom? Zorg dat de dag in het teken staat van hem/haar. 
 • Vergeet jezelf niet. Wat past bij jullie? Ook jullie, als groep zijnde, moeten het hartstikke naar jullie zin hebben. Activiteiten verzinnen die niemand mee kan (of wil) doen is dan ook niet leuk. Een optie zou kunnen zijn dat bepaalde mensen later op de dag aansluiten. Zo ben ik eens naar een vrijgezellenfeest geweest waarbij we overdag met de vrijgezel fysiek zwaardere activiteiten hebben gedaan en waarbij de ouders/schoonouders aangaven het prima te vinden in de avond tijdens het diner aan te sluiten. (Hun financiële bijdrage voor deze dag ging dus wel iets naar beneden omdat ze niet deelnamen aan de activiteit, houd hier dus rekening mee) Onthoud ook: je kan niet 100% iedereen tevreden stellen, dus ga altijd uit van de vrijgezel, die moet het echt leuk vinden.

Activiteiten bedenken voor een vrijgezellenfeest

 Zodra je weet op welke dag het vrijgezellenfeest plaatsvindt en welk budget je hebt, begin je met organiseren. Bepaal een dagindeling (bijvoorbeeld lunch, activiteit, avondeten) en ga op zoek naar eetgelegenheden en activiteiten die passen binnen het budget. Heb je meerdere leuke activiteiten gevonden? Gooi deze dan in de groep en laat de meeste stemmen gelden. Qua eten: zijn er mensen met allergieën of een bepaalde leefstijl in de groep waar rekening mee gehouden moet worden? Informeer dan bij het restaurant naar de mogelijkheden. 

25 leuke activiteiten voor elk budget

Hieronder vind je 25 ideeën voor activiteiten tijdens een vrijgezellenfeest. Deze kan je helemaal op je eigen manier indelen, afhankelijk van het aantal deelnemers en natuurlijk het budget. 

Zo kan je een spa middag prima zelf thuis organiseren om het low budget te houden, maar je kan ook naar een beautysalon of naar een sauna gaan waar alle behandelingen worden uitgevoerd. Vergeet vooral niet om mijn e-books te checken in de webshop voor inspiratie voor gethematiseerde vrijgezellenfeesten. (ja, ook de verschillende e-books voor kinderfeestjes kun je hier prima voor gebruiken.)

 1. Een spa middag
 2. Karten of quad rijden
 3. Huur een feestbus of bierfiets
 4. Klimparcours
 5. Middagje indoor skiën
 6. Fotoshoot in een photobooth
 7. Bowlen of minigolf arrangement met als afsluiting barbecue of gourmet
 8. Escape room
 9. Paintball
 10. Lasergamen
 11. Een workshop (glasblazen, zeepjes maken, taart decoreren, enz)
 12. Een weekend weg (Locatie is makkelijk te kiezen: van Ibiza tot de Ardennen)
 13. Naar een pretpark of dierentuin
 14. Spelletjes en opdrachten in je omgeving uitvoeren
 15. Organiseer een speurtocht
 16. Bungeejumpen of indoor skydiven
 17. Boerengolf
 18. Zet je eigen geocache route uit
 19. Wijnproeverij of bierproeverij (met rondleiding door de brouwerij)
 20. Bezoek een festival, zoals Lowlands of Solar
 21. Thuisparty 
 22. Huur een scooter en ontdek samen een stad
 23. Hou een quiz
 24. Heb een karaoke avond
 25. Maak een boottochtje

Vergeet ook niet om versiering te kopen voor het vrijgezellenfeest!

Heb jij nog leuke vrijgezellenfeest ideeën? Deel ze in de comments!

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Deel dit bericht