Cupcakes maken

Cupcakes maken doe je zo

Op een kinderfeestje mogen cupcakes of taart niet ontbreken. Als activiteit kun je deze bijvoorbeeld versieren met de kinderen. Ik deel een basisrecept voor cupcakes en enkele leuke variaties. 

Cupcakes maken: het basisrecept

Het basisrecept voor cupcakes is voor ongeveer 12 tot 15 stuks. Wil je er meer maken? Dan verdubbel je de ingrediënten uit de lijst. Ik zet de papieren vormpjes meestal in een cupcake bakvorm. Zo behouden ze hun vorm, maar zijn ze heel makkelijk uit de bakvorm te krijgen. Ook voorkom je zo dat ze blijven plakken aan de vorm.

Wat heb je nodig voor 12-15 cupcakes?

Om 12 tot 15 cupcakes te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 eieren
  • 100 gram suiker
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels melk

Lees ook het zandkoekjes bakken recept

Zo maak je zelf cupcakes

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze met een mixer door elkaar. Vind je het beslag nog te droog? Doe er dan nog een eetlepel melk bij. Verdeel het beslag met 2 lepels of een ijslepel over de vormpjes. Vul  de vormpjes voor ⅔, want ze komen nog omhoog. 

Bak de cupcakes 20 minuten in de oven. Als de tijd om is prik je met een satéprikker in het midden van een cupcake. Blijft er geen beslag plakken aan de prikker? Dan zijn ze gaar. Blijft er wel wat plakken? Bak ze dan nog een paar minuten langer. 

Versieren!

Haal de cupcakes uit de oven en laat ze even afkoelen. Je kunt ze nu versieren op allerlei manieren. Kies bijvoorbeeld voor decoratie in het thema van het kinderfeest of bestel eetbare plaatjes van bijvoorbeeld Paw Patrol, prinsessen of andere tekenfilmfiguren. 

Zelf glazuur maken is makkelijk. Meng in een kommetje een paar lepels poedersuiker met wat druppels water en je hebt glazuur. Je kunt ook wat kleurstof toevoegen, zodat je gekleurd glazuur op de cupcakes kunt doen. 

Variaties op het recept

Met het basisrecept maak je al erg lekkere cupcakes. Wil je eens wat anders proberen? Dan heb ik een aantal leuke variaties voor je! 

Cupcakes met chocolade

Voeg 3 theelepels cacaopoeder of Nesquick toe aan het beslag. Zo krijg je chocoladecupcakes. Je kunt bijvoorbeeld ook chocoladehagelslag door het beslag mixen.

Cupcake met een verrassing

Verstop in iedere cupcake een mini Mars of Snickers (of een ander geliefd chocoladereepje). Deze smelt tijdens het bakken, waardoor de cupcake een bijzondere smaak krijgt! 

Cupcake met vulling

Je kunt de cupcakes ook vullen als ze klaar zijn. Doe een beetje jam in een spuitzakje en spuit dit in de cupcake. Dit kun je ook doen met slagroom. 

Hopelijk heb je nu weer volop inspiratie om iets lekkers te maken! Heb je zelf nog leuke tips? Deel ze dan zeker even in de reacties onder dit bericht!

Deel dit bericht