Zandkoekjes bakken recept

Zandkoekjes bakken: het recept en leuke tips

Vier je een kinderfeestje in een bepaald thema? Dan is het een goed idee om het thema tot in detail door te voeren Zo kun je het eten en drinken vrij gemakkelijk aanpassen aan het door jou gekozen thema of de themakleuren. Vandaag deel ik het recept om zandkoekjes te bakken. Een vrij makkelijk recept waar je, dankzij verschillende uitstekers, vele kanten mee op kunt qua thema.

Zandkoekjes bakken voor een kinderfeestje

Afhankelijk van je thema kan je veel leuks maken van de zandkoekjes. In dit artikel laat ik je zien hoe je op eenvoudige wijze dinokoekjes kunt maken. Mijn zoontje van 5 vond dit helemaal fantastisch, ook om mee te helpen. Dit past natuurlijk perfect bij de spelletjes uit het dino feestje e-book.

Wat heb je nodig?

Om zandkoekjesdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 

  • 180 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 1 eidooier (bewaar het eiwit apart, zie tip verderop)
  • 100 gram roomboter
  • 2 eetlepels water

Mix alle ingrediënten goed door elkaar. Is je deeg te plakkerig? Voeg dan een beetje bloem toe. Is het te droog en krijg je er geen goede, vaste deegbal van? Voeg dan nog wat water toe. Als je deeg klaar is, wikkel je het in plastic en leg je het een uurtje in de koelkast. 

Tip: Gooi het eiwit niet weg. Hier kun je prima merengues van maken. 

Hoe maak je dino koekjes van zanddeeg?

Om dino koekjes te maken, heb je de volgende spullen nodig: 

Als je deeg een uurtje in de koelkast heeft gelegen, haal je het eruit. Met een deegroller maak je er een platte lap van ongeveer 1 cm dik van. Gebruik een koekjes uitsteker in de vorm van een cirkel om cirkels uit het deeg te drukken. Neem vervolgens de dinosaurus en druk voorzichtig een poot in de cirkel zodat er een afdruk ontstaat. 

Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Zandkoekjes bakken recept

Zandkoekjes bakken en decoreren

Zijn de koekjes gaar, dan kun je ze gaan decoreren. Maak hiervoor een glazuur van een paar druppels water, poedersuiker en groene kleurstof. Een andere optie is om witte chocolade au bain marie te smelten. Hiervoor doe je de chocola in een glazen schaal, die je boven een pan met kokend water hangt. Voeg hier enkele druppels groene kleurstof aan toe. Vul de pootafdruk van de dino met je groene glazuur of gesmolten chocolade. 

Van dinopoot tot hartjes

In dit voorbeeld heb ik dinokoekjes gemaakt, maar je kunt met dit koekjesdeeg alle kanten op. Nu hebben we een pootafdruk van een dino in het koekje gemaakt maar met een hartvormige uitsteker kun je prima hartjeskoekjes maken voor een spa feestje. De mogelijkheden zijn eindeloos om de koekjes aan te passen aan het thema.

Lees ook de volgende blogs:
Pizza maken tijdens een kinderfeestje

5 keer het leukste juffencadeautje
Tie-dye Action set uitproberen

– En vergeet niet de gratis dinosaurus kleurplaat uit te printen voor wat extra dino fun!

Deel dit bericht