Kaarsen maken is een geweldige activiteit voor een kinderfeestje. Het is creatief, leerzaam en kinderen kunnen hun eigen unieke kaarsen maken om mee naar huis te nemen. Er zijn verschillende manieren om kaarsen te maken, elk met hun eigen voordelen en veiligheidsniveaus. In dit artikel geef ik je drie leuke methoden: kaarsen maken van oud kaarsvet, sojawas en kaarsenkorrels. Vooral de laatste methode is bijzonder geschikt voor kinderfeestjes omdat er geen kaarsvet gesmolten hoeft te worden.
Kaarsen maken kinderfeestje: zijn er nadelen?
Kaarsen maken op een kinderfeestje is natuurlijk hartstikke leuk om te doen aangezien de kinderen ook een toffe herinnering mee naar huis kunnen nemen. Er zijn natuurlijk wel wat nadelen. Het smelten van kaarsvet vereist toezicht van een volwassene vanwege het gebruik van hitte en gesmolten wax. Het is daarom niet geschikt voor hele jonge kinderen. Daarnaast moet het kaarsvet een behoorlijke tijd uitharden waardoor de kaars wellicht niet direct na het feestje meegenomen kan worden. Een mooi alternatief zijn de kaarsenkorrels waar ik in dit artikel ook over vertel. Maar heb je oudere kinderen op een feestje of ga je een slaapfeestje organiseren, dan kun je ook al veel plezier beleven met de eerste twee methodes.
Kaarsen maken van oud kaarsvet
Kaarsen maken van oude kaarsen is een milieuvriendelijke en budgetvriendelijke manier om kaarsen te maken. Bovendien is het leuk om aan de (oudere) kinderen te laten zien dat niet alles weggegooid hoeft te worden, maar dat je ook van afval nog iets bruikbaars kunt maken. Hier is hoe je het kunt doen:
Benodigdheden:
- Oud kaarsvet (van opgebrande kaarsen)
- Kaarslontjes
- Oude pannen of een dubbele boiler
- Vormpjes: dit kunnen deze siliconen mallen zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook een wc-rolletje gebruiken.
- Kleurstoffen voor kaarsen en geuroliën (optioneel)
- Satéprikkers
Stappen:
- Verzamelen en voorbereiding: Verzamel oud kaarsvet van opgebrande kaarsen. Je kunt de gasten de opdracht geven om dit van tevoren te doen. Verwijder eventuele lontresten en breek het kaarsvet in kleine stukjes.
- Smelten: Smelt het kaarsvet au bain-marie (in een dubbele boiler) om oververhitting en brandgevaar te voorkomen. Heb je verschillende kleuren? Smelt ze dan per kleur, dan kun je nog een leuk patroon in de kaars maken.
- Toevoegingen: Voeg eventueel kleurstoffen en geuroliën toe voor een persoonlijk tintje mocht je witte, geurloze restjes kaarsvet hebben verzameld.
- Gieten: Plaats een lontje in het midden van een vormpje, gebruik een satéprikker om het lontje recht te houden. Giet het gesmolten kaarsvet voorzichtig in de vormpjes.
- Afkoelen: Laat de kaarsen volledig afkoelen en hard worden voordat je ze uit de vormpjes haalt. Dit kan een nacht duren, afhankelijk van de grootte van je kaars.
In het filmpje hieronder kun je zien hoe ik kaarsen heb gemaakt van oud kaarsvet en daarbij wc-rolletjes als mal heb gebruikt.
Kaarsen maken van sojawas
Sojawas is een natuurlijk en biologisch afbreekbaar alternatief voor paraffinewas. Het is gemakkelijk te verwerken en veilig voor kinderen onder toezicht.
Benodigdheden:
- Sojawas vlokken
- Kaarslontjes
- Dubbele boiler of oude pan
- Siliconen of metalen vormpjes
- Kleurstoffen en geuroliën (optioneel)
- Satéprikkers
Een set waar alles al in zit kun je hier aanschaffen.
Stappen:
- Smelten van de was: Smelt de sojawas vlokken in een dubbele boiler op laag vuur.
- Kleuren en geuren toevoegen: Voeg indien gewenst kleurstoffen en geuroliën toe.
- Gieten: Plaats een lontje in het midden van een vormpje en houd het recht met een satéprikker. Giet de gesmolten sojawas voorzichtig in de vormpjes.
- Afkoelen: Laat de kaarsen afkoelen en hard worden.
Sojawas heeft een lager smeltpunt dan paraffine, wat het iets veiliger maakt om mee te werken, maar toezicht van een volwassene blijft noodzakelijk.
Kaarsen maken van kaarsenkorrels of kaarsenzand
Kaarsenkorrels zijn kleine korreltjes was die zonder smelten in vormpjes gegoten kunnen worden. Kaarsenzand ziet eruit als zand, maar dit is gemaakt van was waardoor het smelt als je de lont aansteekt. Dit maakt het de meest veilige optie voor kinderfeestjes. Een nadeel is wel dat de korrels los in de vorm liggen waardoor ze kunnen gaan schuiven. Dit kun je voorkomen door het setje goed te verpakken en de set rechtop te houden als hij vervoerd wordt.
Benodigdheden:
- Kaarsenkorrels in verschillende kleuren of kaarsenzand
- Kaarslontjes
- Transparante of gekleurde plastic of glazen potjes
- Satéprikkers
Stappen:
- De voorbereiding: Kies een vuurvast potje of een vorm en plaats het lontje in het midden. Gebruik een satéprikker om het lontje recht te houden. Werk je met verschillende kleuren, dan is het natuurlijk wel leuk om een doorzichtig potje te hebben.
- Vullen: Laat de kinderen de vormpjes vullen met de gekleurde kaarsenkorrels. Ze kunnen verschillende kleuren in lagen stapelen om leuke patronen te maken.
- Afwerken: Zodra het potje vol is, knip je het lontje af op de juiste lengte.
Omdat er geen warmte of smelten nodig is, is dit de veiligste optie en perfect voor jongere kinderen. De kinderen kunnen direct genieten van hun creaties zonder wachttijd voor afkoeling.
Kaarsen maken kinderfeestje: conclusie
Kaarsen maken op een kinderfeestje is een fantastische manier om creativiteit te stimuleren en kinderen te laten genieten van een ambachtelijke activiteit. Of je nu kiest voor het hergebruiken van oud kaarsvet, het werken met natuurlijke sojawas, of het eenvoudige en veilige gebruik van kaarsenkorrels, elk kind zal trots zijn op zijn eigen handgemaakte kaars. Zorg altijd voor voldoende toezicht en veiligheidsmaatregelen, vooral bij het werken met hete was.
Klaar voor nog meer plezier?
Wil je het kinderfeestje extra leuk maken? Bezoek de webshop voor verschillende leuke printables en templates die je kunt gebruiken om het feestje compleet te maken! Van je eigen persoonlijke uitnodigingen voor verjaardag maken tot een leuke bingo printable in verschillende thema`s, in de shop vind je alles wat je nodig hebt om van jullie kinderfeestje thuis een onvergetelijke ervaring te maken.