Babyshower organiseren

Babyshower organiseren: een uitgebreid stappenplan!

Tegenwoordig wordt er voor zwangere vrouwen vaak een babyshower georganiseerd. Dit gebeurt meestal tussen de 32e en 36e week van de zwangerschap. Een babyshower organiseren kan een spannende maar ook uitdagende taak zijn. Of je nu een verrassing plant voor een aanstaande moeder of de moeder zelf helpt met de voorbereidingen, dit stappenplan helpt je om niets over het hoofd te zien. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van alles wat je kunt doen om een onvergetelijke babyshower te organiseren. Vergeet niet om je te verdiepen in de babyshower spelletjes waar ik ook een blog over schreef!

Stap 1: een babyshower organiseren start met de basics

De beste vriendin van de aanstaande moeder neemt normaal gesproken het voortouw bij het organiseren van de babyshower. Tegenwoordig werken we natuurlijk allemaal minimaal een aantal uren per week en daarom is het dan ook fijn om taken te verdelen. Schroom dan ook niet om hulp te vragen aan andere familieleden of vriendinnen.

Start met het maken van een babyshower uitnodiging. Vermeld hierop de naam van de zwangere en natuurlijk de datum en het adres waar de babyshower gaat plaats vinden.

Wat is jullie budget?

Jij, als organisator zijnde, hoeft natuurlijk niet alleen op te draaien voor de kosten van een babyshower. Ook is het niet de bedoeling dat de aanstaande moeder hier geld aan hoeft te besteden. De kosten voor het feestje worden gedeeld door de genodigden.

De belangrijkste vraag is dan ook: hoeveel geld willen jullie uitgeven aan de babyshower? Als er een zaaltje gehuurd moet worden of als jullie ergens gaan lunchen dan is het natuurlijk een stuk prijziger dan wanneer jullie bij iemand thuis het feestje vieren. Houd rekening met ieders portemonnee. Het samenzijn is vele malen belangrijker dan de locatie!

Datum en tijd

Kies een datum en tijd die geschikt is voor de aanstaande moeder en de belangrijkste gasten. Overleg eventueel met haar (of haar partner als jullie het geheim willen houden) om zeker te weten dat de gekozen datum past binnen haar schema. Zo zou ze bijvoorbeeld ook opvang kunnen regelen voor eventuele andere kinderen. Het is ook handig om rekening te houden met mogelijke drukke periodes, zoals vakanties of feestdagen, om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen komen.

Tip: open een app-groep waar je samen kunt bepalen wat een geschikte datum en tijd zou kunnen zijn.

De locatie voor de babyshower

Beslis waar de babyshower plaatsvindt. Dit kan thuis zijn, bij een vriend(in), of in een gehuurde ruimte. Zorg dat de locatie geschikt is voor het aantal genodigden en eventuele spelactiviteiten. Controleer of de locatie goed bereikbaar is voor alle gasten en of er voldoende parkeergelegenheid is. Overweeg ook de mogelijkheid om het feest buiten te vieren als het weer het toelaat.

Stap 2: gastenlijst en uitnodigingen

Gastenlijst

Stel samen met de aanstaande moeder een lijst op van genodigden. Zorg ervoor dat je niets en niemand belangrijks vergeet. Is de babyshower een verrassing voor de moeder? Kijk dan samen met haar partner en meest belangrijke gasten wie er op de gastenlijst gezet wordt. Houd rekening met de voorkeuren van de aanstaande moeder: wil ze een intieme bijeenkomst of een groter feest? Overweeg ook of je kinderen en partners uit wil nodigen. Dit is afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren.

Uitnodigingen versturen

Stuur de uitnodigingen 4-6 weken van tevoren om iedereen de kans te geven hun agenda vrij te maken. Dit kan via post, e-mail of een online evenementpagina. Zorg ervoor dat je duidelijk bent over de datum, tijd, locatie en RSVP-details. Vermeld ook eventuele dresscodes of thema’s en geef informatie over cadeaulijsten of specifieke cadeautips.

Stap 3: een babyshower organiseren met thema en decoraties

Kies een thema

Een thema maakt de babyshower extra speciaal en geeft richting aan je decoraties, spelletjes en zelfs snacks. Populaire thema’s zijn bijvoorbeeld ‘Pink and Blue’, waarbij de nadruk ligt op het kiezen van het geslacht, ‘Nautical’, ‘Bears’ of ‘Jungle Safari’. Je kunt ook kiezen voor een bepaald kleurenthema zoals pastelkleuren, goud en wit, of een specifiek tekenfilmfiguur zoals Nijntje.

Decoraties

Koop of maak decoraties die passen bij het gekozen thema. Denk aan ballonnen, slingers, tafelkleden en dergelijke. Vergeet ook niet de kleine details zoals servetten en bordjes. Bloemen kunnen ook een prachtige toevoeging zijn, evenals persoonlijke elementen zoals foto’s van de aanstaande moeder en babyfoto’s van de ouders.

Hier vind je vele verschillende soorten babyshower decoratie voor tijdens je feestje.

Stap 4: leuke spelletjes en activiteiten tijdens de babyshower

Selecteer spelletjes voor de gasten

Spelletjes zijn een essentieel onderdeel van een babyshower. In de webshop hebben we verschillende leuke babyshower spelletjes die je kunt gebruiken als je een babyshower gaat organiseren.

Optioneel: zorg voor kleine prijsjes voor de winnaar van de verschillende spelletjes.

Leuke activiteiten voor de babyshower

Naast spelletjes kun je ook andere activiteiten plannen zoals het versieren van rompertjes of het maken van een wensboom voor de baby. Dit zorgt voor een interactieve en memorabele ervaring. Overweeg ook om een photobooth op te zetten met leuke props die passen bij het thema. In deze blog deel ik 20 leuke babyshower spelletjes en activiteiten met je.

Stap 5: een babyshower organiseren met eten en drinken

Een menu samenstellen

Bedenk een menu dat past bij het tijdstip van de babyshower. Voor een ochtend of middag kun je lichte hapjes en brunchgerechten serveren, terwijl je voor een middag of avond beter kunt kiezen voor High Tea hapjes en desserts. Enkele ideeën voor het menu zijn:

  • Mini sandwiches
  • Fruitspiesjes
  • Zelf cupcakes maken
  • Salades
  • Hartige hapjes zoals quiches en wraps

Babyshower drankjes

Overweeg om een speciale drankjesbar in te richten met alcoholvrije cocktails, sappen en frisdrank. Vergeet niet om iets speciaals te maken voor de aanstaande moeder! Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde mocktail of een drankje dat past bij het thema van de babyshower.

Stap 6: cadeaus en bedankjes

Natuurlijk is het leuk om de aanstaande moeder te verrassen met leuke cadeautjes die gericht zijn op de komst van haar baby. Wellicht heeft ze al een lijstje met wensen waar 1 van haar vriendinnen van af wist, dan is het natuurlijk makkelijk cadeautjes uitzoeken. Weet je niet waar je moet beginnen? Hier is een lijstje van leuke cadeautjes die je kunt geven.

  • Geef een setje babykleding
  • Babyspeelgoed zoals tutdoekjes of een bijtring
  • Praktisch: geef een maandbox luiers en billendoekjes. (Luiers maat 3 wordt het meeste gebruikt)
  • Leg geld bij elkaar voor een groter cadeau, bijvoorbeeld voor een kinderwagen
  • Vind je het heel erg lastig? Kies dan voor een cadeaubon zodat de ouders zelf iets kunnen uitzoeken

De cadeautafel

Richt een speciale tafel in voor de cadeaus. Dit maakt het makkelijker om de cadeaus te organiseren en zorgt voor een centraal punt tijdens het uitpakken. Zorg voor een comfortabele stoel voor de aanstaande moeder waar ze kan zitten tijdens het uitpakken van de cadeaus, en zorg ervoor dat iemand de cadeaus noteert zodat bedankkaartjes later makkelijk verstuurd kunnen worden.

Bedankjes voor de gasten

Bereid kleine bedankjes voor de gasten voor om mee naar huis te nemen. Dit kan iets simpels zijn zoals gepersonaliseerde koekjes, kleine plantjes, of dit leuke flesje met snoep. Het is een mooie manier om je waardering te tonen en een blijvende herinnering aan het feest mee te geven.

Stap 7: de dag zelf

Laatste controles

Doe een laatste check van de locatie, decoraties, spelmaterialen en het eten. Zorg ervoor dat alles klaar staat voordat de gasten arriveren. Controleer ook de geluidsapparatuur als je muziek wilt afspelen en zorg ervoor dat alle benodigdheden voor de spelletjes en activiteiten aanwezig zijn.

Gastvrouw taken

Als gastvrouw zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Leid de spelletjes en activiteiten, introduceer de gasten aan elkaar en zorg ervoor dat de aanstaande moeder zich speciaal voelt. Let ook op de timing van de verschillende onderdelen van de dag om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Geniet en maak foto’s!

Vergeet niet om te genieten van het evenement en maak veel foto’s. Dit zijn herinneringen die de aanstaande moeder voor altijd zal koesteren. Overweeg om een fotograaf in te huren of een vriend(in) te vragen om foto’s te maken zodat je zelf ook kunt genieten zonder constant bezig te zijn met je camera.

Extra tips om een geslaagde babyshower te organiseren

Persoonlijke touch

Voeg persoonlijke elementen toe zoals een gastenboek waarin mensen wensen en adviezen voor de aanstaande moeder kunnen schrijven. Dit kan een waardevolle herinnering worden.

Betrek de vader bij het babyshower organiseren

Hoewel babyshowers traditioneel voor vrouwen zijn, kun je overwegen om de vader en andere mannelijke vrienden en familieleden uit te nodigen, vooral als de aanstaande ouders dat graag willen.

Wees flexibel

Bereid je voor op onverwachte situaties en wees flexibel. Dingen kunnen altijd anders lopen dan gepland, dus een ontspannen en positieve houding helpt om de dag soepel te laten verlopen.

Het organiseren van een babyshower hoeft niet stressvol te zijn als je alles goed plant en voorbereid. Volg dit stappenplan en je bent verzekerd van een geslaagd feest! Voor nog meer inspiratie en producten, bekijk onze babyshower spelletjes en andere feestbenodigdheden in onze webshop. Veel plezier met organiseren!

Deel dit bericht