Sinterklaas tips

5 tips voor een relaxte sinterklaastijd

Sinterklaas komt er weer aan. Zodra het Sinterklaasjournaal en de intocht op tv komen begint een hectische periode voor veel ouders. Wil je een beetje rustig de Sinterklaastijd door en ook een fijne pakjesavond hebben? Ik geef je graag 5 tips voor een relaxte Sinterklaastijd, zodat het echt genieten wordt.

5 tips voor een relaxte sinterklaastijd

Heb je zelf ook zulke fijne herinneringen aan de Sinterklaastijd? Ik weet nog hoe spannend ik het vond als er op de deur gebonsd werd of als er ineens pepernoten door de kamer gegooid werden, terwijl er niemand te zien was. Die magie wil je natuurlijk ook graag doorgeven aan je kinderen, alleen dan zonder ze helemaal te overprikkelen. Ik geef je 5 tips om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Haal de grootste spanning weg

Sinterklaas en zijn pieten komen eraan en brengen cadeautjes mee die je pas over een paar weken krijgt. Voor een kind is dit alles hartstikke spannend. Eigenlijk nog spannender dan hun eigen verjaardag, omdat ze in de aanloop naar de eigen verjaardag niet 3 weken lang herinnerd worden aan cadeautjes en feest. Juist die spanning zorgt voor een verandering van het gedrag: kinderen worden drukker, reageren kortaf of boos en kunnen zelfs letterlijk ziek worden.

Een kind heeft in deze periode veel vragen:

  • Wat ga ik straks krijgen voor cadeau?
  • Krijg ik iets in mijn schoen?
  • Wie van de familie komt er pakjesavond vieren?
  • Wat gaat er gebeuren?

Allemaal vragen die het voor een kind niet makkelijker maken. Je kunt ervoor zorgen dat je de grootste spanning wegneemt bij je kind. Voorspelbaarheid creëert rust want de kinderen weten waar ze aan toe zijn. Dit kun je doen met behulp van:

  • Een aftelkalender: hoeveel nachtjes nog voordat het pakjesavond is? Ook kun je op een aftelkalender aangeven op welke dagen de schoen gezet mag worden.
  • Maak duidelijk dat er verschillende soorten cadeautjes kunnen komen: een boek, een kledingstuk, maar dus ook speelgoed.
  • Maak samen een verlanglijstje, maar maak meteen duidelijk dat het kind niet alles gaat krijgen. Er zijn meer kinderen die cadeautjes krijgen en er is een beperkt budget.

Lees ook: een rendier knutselen voor kerst

Tip 2: Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg ervoor dat je het jezelf makkelijk maakt. Vaak rennen ouders in het laatste weekend nog naar de speelgoedwinkel om snel, snel alles aan te schaffen. Het is dan gigantisch druk (ook niet goed voor je stresslevel) en soms zijn dingen uitverkocht die je echt heel graag wilde hebben. Veel dingen kun je al ruim van tevoren regelen:

  • Met wie vier je pakjesavond? Nodig deze mensen uit en maak bespreekbaar wat jullie doen met cadeaus. Hebben jullie een bepaald bedrag om uit te geven? Doen jullie onderling alleen surprise? Of spreken jullie af om geen cadeaus te doen voor volwassenen?
  • Haal de meeste boodschappen op tijd in huis. Chocoladeletters, chocolademelk, snoepgoed, veel houdbare dingen kun je al weken van tevoren in huis hebben. Zo hoef je vlak van tevoren alleen de versproducten nog maar te halen.

Lees ook: Met deze Sinterklaas Surprises zit je altijd goed

Tip 3: Knutsel, bak en versier!

Kinderen vinden het heerlijk om aan de slag te gaan met knutselen, bakken en versieren. Maak hier dan ook tijd voor. Dit zorgt er ook voor dat de spanning een beetje weggenomen wordt. Samen maken jullie het huis gezellig voor de verjaardag van Sinterklaas. Ondertussen kun je het gesprek aangaan en vragen naar hun verwachtingen: welk cadeau zouden ze het allerliefste willen? Wie mag niet ontbreken op pakjesavond? Wat vinden ze het meest spannend aan de Sinterklaasperiode? Door vragen te beantwoorden neem je ook weer een stukje spanning bij de kinderen weg. Enkele dingen die je met ze kunt doen:

  • Laat de kinderen een tekening of ander knutselwerkje maken voor in de schoen.
    • Maak pepernoten of bak een cake met de kinderen. Hier vind je het recept voor pepernoten en Bregje heeft een fijn recept voor een lekkere kruidnotencake op haar blog staan Deze kun je zowel in de Airfryer als in de oven maken.
    • Versier je huis. Sinterklaas viert immers zijn verjaardag dus leuke versiering hoort er ook bij. Laat de kinderen bijvoorbeeld een leuke Slinger maken die je voor het raam kunt ophangen.

Tip 4: Dreigen werkt averechts

Ken je het nog van vroeger: “Als je niet lief bent, krijg je geen cadeautjes van Sinterklaas!” Helaas zorgt dit ervoor dat kinderen juist in de stress schieten. Want wat is ‘lief’ nu eigenlijk? En hoe zit het dan met de rest van het jaar? Ze hebben toch goede cijfers gehaald op school? Ze hebben toch weinig ruzie gemaakt? Ze hebben toch goed geholpen in huis? Hoe kan 1 boze bui er dan voor zorgen dat je niks meer krijgt op pakjesavond? Dreigen werkt juist averechts en zorgt voor extra stress.

Tip 5: Een relaxte pakjesavond

En dan is het 5 december, pakjesavond. Je bent goed voorbereid, rustig en zonder gestreste kinderen de afgelopen 3 weken doorgekomen. De laatste hobbel is pakjesavond. Een avond waar je enerzijds naar uitkijkt en anderzijds het liefst zo snel mogelijk voorbij ziet gaan. Want die juten zak die straks voor de deur staat, zorgt ervoor dat die lieve, zoete kindertjes in een handomdraai veranderen in kleine Tazmanian Devils die binnen een kwartier alle cadeaus hebben uitgepakt. En dat is weer een domper voor jou. Je hebt zo je best gedaan om de perfecte cadeautjes te vinden, de echte lievelingscadeaus te bemachtigen en het lekkerste eten op tafel te zetten. En dan hebben je kinderen niet eens gezien wat jij gekocht hebt voor ze…

Dat kan anders, met de Pakjesavond Speurtocht!

Haal de snelheid uit cadeautjes uitpakken door de cadeaus op verschillende locaties in huis te verstoppen. Door samen puzzels op te lossen en opdrachten uit te voeren. Maak pakjesavond leuk en gezellig, voor jong en oud.

Fijne pakjesavond!

Deel dit bericht