Kruidnotencake met karameltopping uit de airfryer met sinterklaasversiering

Kruidnotencake met karameltopping uit de airfryer

Het Sinterklaasseizoen is al in volle gang, de kruidnoten liggen al weken in de winkels en de kinderen worden steeds enthousiaster! Dat betekent dan ook dat er in de keuken lekker gebakken moet gaan worden. Deze kruidnotencake met karameltopping is super makkelijk te maken in de airfryer en hartstikke lekker! Heb je geen airfryer? Dan bak je deze cake gewoon in de oven op 160 graden. Kijk altijd zelf wat de beste baktijd- en temperatuur zijn voor jouw oven, dat kan echt per apparaat verschillen. Lees snel verder voor het recept!

De lekkerste kruidnotencake met karameltopping!

Deze kruidnotencake met karameltopping uit de Airfryer is makkelijk te maken en superlekker! Perfect om van te smullen tijdens de intocht van Sinterklaas of het Sinterklaasjournaal op televisie. Maar ook gezellig om met de kinderen te maken als toetje voor tijdens de Pakjesavond Speurtocht of een van de leuke Sinterklaas spelletjes. Ik kreeg het recept via vriendin Bregje en mocht het met jullie delen.

Ingrediënten kruidnotencake met karameltopping

Voor een cake uit de springvorm van 18 centimeter heb je de volgende ingrediënten nodig:

Overige benodigdheden:

  • handmixer
  • keukenmachine of vijzel
  • springvorm 18cm
  • spuitzak en spuitmondje naar keuze
  • boter of bakspray om de vorm mee in te vetten

Bereiding kruidnotencake met karameltopping

Haal de boter uit de koelkast, zodat deze al zacht kan worden. Maal 75 gram kruidnoten grof in de keukenmachine of in een vijzel. Doe de bakmix, de eieren en de boter in een kom en mix dit ongeveer 4 minuten op lage snelheid tot een glad beslag.

Doe als laatste de verkruimelde kruidnoten erbij. Verwarm de Airfryer voor op 155 graden. Vet de springvorm in met boter of een speciale bakspray en doe het cakebeslag erin. Zorg dat de springvorm niet voor meer dan 2/3e gevuld is, want de cake zal nog rijzen. Bak de cake in ongeveer 40 tot 45 minuten goudbruin. Als je met een satéprikker in de cake prikt en er blijft niets meer aan het stokje plakken is de cake goed gaar. Je kunt de cake ook in de oven bakken, hou dan rekening met een baktijd van 60-70 minuten.

De cake decoreren

Doe de mix voor Enchanted Cream in een kom of maatbeker met de smaakpasta, 100 milliliter melk en 100 milliliter water. Meng dit met de mixer op de hoogste stand tot een stevige crème. Ik heb de karamel smaakpasta van FunCakes gebruikt als topping door de Enchanted Cream, uiteraard zijn er nog veel meer toppings en smaken mogelijk, zoals praline, fruitsmaken of bijvoorbeeld chocoladesmaak om een heerlijke chocoladetaart te maken. Zo kun je elke cake prima aanpassen naar het seizoen of de gelegenheid.

Finishing touch

Als de cake klaar is, laat je deze goed afkoelen en als dit gebeurd is, doe je het spuitmondje en de Enchanted Cream in een spuitzak. Spuit naar je eigen wens en smaak toefjes op de cake of bedek de cake met de crème door een spatel te gebruiken. Maal de overige 50 gram kruidnoten fijn in de keukenmachine of vijzel en strooi deze over de crème. Maak de taart af met suikerfiguurtjes, chocoladekruidnoten of andere smakelijke sinterklaasversiering.

Nog meer bakinspiratie voor de feestdagen

Ben je nog niet uitgebakken? Eerder deelde ik al lekkere recepten die geschikt zijn voor de Sinterklaas periode. Die vind je hier:

Deel dit bericht