Maak je eigen speurtocht!

Dankzij deze 5 tips is het maken van een speurtocht een eitje!

Speurtochten, wie is er niet gek op? Zowel voor jong als oud is het een ontzettend leuke activiteit! Ik grijp elke gelegenheid aan om een korte of lange speurtocht te organiseren, compleet met ‘schat’ tussendoor of aan het einde. In dit artikel geef ik je 5 tips voor het maken van een eigen speurtocht.

Zelf een speurtocht maken doe je zo

Veel ouders denken dat een speurtocht maken een hoop gedoe is. Ik zal je verklappen dat het reuze meevalt. Net als bij de organisatie van een kinderfeestje thuis vraagt het een goede planning en voorbereiding. Daarna kun je genieten van het plezier dat je de anderen ermee geeft! Laten we eens kijken wat jij nodig hebt om een speurtocht te maken!

1. Kies je deelnemers

Wie doet er mee met de speurtocht die je gaat organiseren? Wat is de leeftijd en wat zijn hun interesses? Een speurtocht voor tieners of volwassenen is natuurlijk heel anders in elkaar gezet dan eentje voor kleuters. Ga je een speurtocht maken voor een vrijgezellenfeest of voor een kinderfeestje thuis? Je zult begrijpen dat de onderwerpen dan ook verschillend zijn. Met andere woorden: maak eerst helder voor jezelf wie er gaat deelnemen aan jouw speurtocht. 

2. Kies je locatie

Blijf je binnen of ga je naar buiten? In de winter is het misschien fijn om binnen de speurtocht te houden, in de zomer is het heerlijk om naar buiten te gaan. Zoek plekken op je route waar je dingen kunt verstoppen. Denk aan bepaalde ruimtes in je huis of zoek locaties buiten de deur waar je ook wat ruimte hebt om spelletjes te doen. Als je deze locaties helder hebt dan weet je hoeveel opdrachten en spelletjes je kunt gaan uitvoeren.

Houd ook rekening met verkeerssituaties. Moet je bijvoorbeeld drukke wegen over omdat je in de stad woont? Maak hierover van tevoren afspraken met kinderen. 

3. Verzin opdrachten en spelletjes

Je kunt verschillende losse opdrachten en spelletjes uit laten voeren, maar je kunt er ook één geheel van maken. Gaan je gasten op zoek naar één grote ‘schat’ op het einde? Of laat je ze kleinere ‘schatten’ onderweg vinden? Op basis daarvan ga je opdrachten en spelletjes verzinnen die passen bij de leeftijd, het thema en de locatie. 

4. Zet de speurtocht uit

Denk na over hoe je de speurtocht uit gaat zetten. Gebruik je kaartjes om op te hangen aan bomen of teken je pijlen op de grond? Je kunt er ook voor kiezen om alleen gebruik te maken van aanwijzingen. Bij oudere kinderen of volwassenen kun je gebruik maken van een mobiele telefoon of tablet om aanwijzingen door te geven. 

Kortom: denk goed na hoe je van locatie naar locatie komt. 

Lees ook mijn blog met 25 Vrijgezellenfeest Ideeën
Een adventskalender zelf vullen doe je zo

5. Doe de speurtocht zelf

Heb je alles verzonnen en uitgedacht? Zet de hele tocht dan uit en doe hem zelf. Alleen op deze manier kun je zien of alles goed verloopt en hoe lang hij ongeveer duurt. Houd er rekening mee dat kinderen in hun enthousiasme vaak rennen waardoor de looptijd korter wordt. Aan de andere kant kan een spel of opdracht op een bepaalde locatie zo leuk zijn dat de speurtocht uitloopt en dus langer duurt. Plan dus niet te strak, maar zorg ook dat je eventuele extra spelletjes achter de hand hebt. 

Tijd voor het echte werk: de speurtocht begint!

En dan is het eindelijk zover: de speurtocht is verzonnen en uitgezet, je gasten kunnen deze gaan uitvoeren. En dat is eigenlijk toch wel het leukste gedeelte van allemaal. Geniet ervan en vergeet niet foto`s te maken als herinnering!

Wist je trouwens dat je in mijn kinderfeest ebook een speurtocht voor binnen en buiten kunt terugvinden om te gaan doen met de kinderen? En ben je op zoek naar een leuke speurtocht voor tieners of volwassenen? Kies dan voor Mission SnackSearch!

Deel dit bericht