Het is weer bijna zover: jouw kind mag binnenkort zijn of haar verjaardag vieren. Voor je kind een fantastische en spannende periode. Het liefst zou je het kinderfeestje thuis vieren in plaats van naar een krijspaleis gaan maar voor jou betekent dat een heleboel geregel. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen, waardoor het geen stress hoeft op te leveren. Ik geef je 5 tips voor een leuk kinderfeestje thuis.
Als je het zelf lastig vindt om een kinderfeestje te organiseren, is het fijn om wat houvast te hebben. Daarmee voorkom je dat je op de dag zelf hartstikke gestrest bent, dat het feestje een chaos wordt en dat je op het laatste moment zonder taart of ander lekkers zit. Adem in, adem uit, ik help je om een leuk kinderfeestje thuis te organiseren!
1. Begin op tijd met organiseren
Het lijkt een open deur, maar het werkt echt het fijnste als je ruim op tijd begint met organiseren. Je weet nooit wat er tussendoor nog gebeurt. Misschien moet je overwerken? Of misschien heeft de bakker geen tijd meer om een taart te maken, omdat een bepaalde feestdag in aantocht is? Probeer een week of 6 van tevoren alvast een plan van aanpak te maken.
- Kies een datum
- Regel eventueel opvang voor broertjes en/of zusjes
- Regel vrij op je werk
- Vraag je partner of een vriend/vriendin om je die middag te helpen.
2. Kies een thema
Vooral jongere kinderen vinden een thema kinderfeest heel leuk. Denk aan een Unicorn kinderfeestje of een dino feestje. Maar ook oudere kinderen vinden het leuk om een kinderfeestje in een bepaald thema te organiseren. Zo kun je voor de meiden een Spa feestje of een slaapfeestje organiseren. Of wat dacht je van een Escape Room kinderfeestje thuis?
Ga dus samen met je kind zitten en ontdek wat de wensen zijn. Daarna kun je alles organiseren in het desbetreffende thema.
Lees ook: Kinderfeestje 5 jaar: Tips en ideeën voor een tof kinderfeestje
3. Maak een draaiboek en regel alle spullen op tijd
Een draaiboek is hartstikke handig om te hebben. Hierin kun je opschrijven wat je gaat doen, welke spelletjes je gaat spelen, wanneer er rustmomentjes zijn en ga zo maar door. Het hoeft allemaal niet zo strak en precies op tijd, maar het is handig om toch iets van een richtlijn te hebben. Denk aan:
- 14 tot 15 uur binnenkomst met gebak en cadeautjes uitpakken
- 15 tot 17 uur activiteit/knutselen
- 17 tot 18 uur eten en naar huis
Later kun je dit dan wat meer uitwerken: welke activiteit ga je bijvoorbeeld doen en hoe lang verwacht je dat deze gaat duren? Ga je meerdere korte activiteiten doen? Wil je een speurtocht maken voor de kinderen of niet? Laat ook ruimte over voor vrij spel maar zorg dat je voldoende alternatieven hebt voor als ze zich dreigen te gaan vervelen.
Heb je bepaalde spullen nodig, regel ze dan op tijd. Denk aan knutselspullen voor een knutselactiviteit of het regelen van de uitnodigingen. Sommige dingen moeten opgestuurd worden en je hebt niet altijd de garantie ‘vandaag besteld, morgen in huis.’ Ook moet je rekening houden met de tijd die je nog kwijt bent om alles te maken. Stel dat je zelf de uitnodigingen gaat maken, dan ben je hier makkelijk een uurtje aan kwijt. Wil je zelf een speurtocht in elkaar zetten dan kost het je de nodige uren om alles uit te denken en goed te laten verlopen. Kortom: doe dit niet last minute, maar ga er ruim van tevoren een middagje voor zitten.
Lees ook deze blog: Leuke cadeaus voor tieners
Lees ook deze blog: Snoepzakjes maken, zo doe je dat!
4. Informeer naar allergieën, telefoonnummers, e.d.
Je kind heeft besloten wie er uitgenodigd gaat worden, de uitnodigingen zijn bezorgd (liefst 2 weken van tevoren) dan rest je nog maar één ding: zorg dat je gegevens hebt van de kinderen die komen. Denk aan telefoonnummers van de ouders, voor het geval er iets is of als het feestje uitloopt. Maar het is ook handig om te weten of kinderen een bepaald dieet volgen. Zijn ze bijvoorbeeld vegetarër, veganist of lactose-intolerant of hebben ze coeliakie (glutenintolerantie), dan is het wel handig om te weten.
5. Eten en drinken op tijd regelen
Hoe wil je het gaan regelen met eten en drinken? Duik je zelf de keuken in of wil je liever alles uitbesteden? Beide opties zijn mogelijk, maar ook hier moet je dingen op tijd regelen en niet de ochtend van tevoren. Bak je zelf een taart, dan kun je de benodigdheden vaak al een week van tevoren in huis halen. Wil je dat de bakker een themataart voor je maakt, dan moet je deze vaak een paar weken van tevoren bestellen.
Planning is ook cruciaal voor het avondeten: met de hele club kinderen naar de pizzeria op de hoek lopen kost natuurlijk minder tijd dan thuis een high tea in elkaar draaien. Bedenk dus goed wat jullie willen en houd rekening met de tijd die het kost. Je kind kun je hier prima in betrekken. Ze hebben vaak de leukste ideeën over hun eigen feestje. Zo is zelf pizza maken een erg leuke activiteit voor op een feestje.
Heb je geen zin om het kinderfeestje thuis zelf te regelen? Dan heb ik een mooi assortiment aan draaiboeken in verschillende thema`s voor een te gek kinderfeestje thuis. Compleet met thema-uitnodigingen en printables die nodig zijn om er een waanzinnige middag van te maken. Ga naar de shop en ontdek wat er mogelijk is!